top of page
ozadje spletna 1212121.png
Search

Quilting (prešivanje) ni zgolj izdelovanje dodatkov za lepši prostor, je tudi tradicija!

Updated: Apr 11, 2022


Zgodovina prešivanja odej sega kar nekaj let nazaj, natančneje vse do 3400 let pred našim štetjem. Ostankov odej iz tistega časa sicer niso našli, ampak zgodovinarji njihov obstoj ugotavljajo po obstoječih risbah, ki so takrat nastale. V britanskem muzeju je mogoče opaziti figuro faraona iz slonovine, ki na sebi nosi prešit plašč!


Tehniki patchworka in quilting-a sta se od nekdaj uporabljali za izdelovanje odej oz. pregrinjal, najlepša pregrinjala pa so celo postala zelo dragocena družinska dediščina, ki se je s ponosom prenašala iz roda v rod. Kasneje so v srednjem veku prešivane izdelke uporabljali tudi pod oklepom, da je le ta bil bolj udoben za nosit. Priljubljenost prešivanja se je skozi stoletja spreminjala, veliko teh sprememb je bilo odvisnih od sprememb družbenih navad, ter razpoložljivih materialov.


Ni šlo le za krpanje različnih kosov blaga, ampak tudi za druženje večih generacij žensk, ki so to tradicijo prešivanja prenašale na mlajša dekleta.

Znan je podatek, da je 17. stoletje veljalo kot vrhunec prešivanja in patchwork-a. Danes so prešite patchwork odeje veliko manj priljubljene zaradi drugih komercialno proizvedenih alternativ, ki obstajajo na trgu, a počasi je moč opaziti, da se ljubezen do patchwork izdelkov vrača, še posebno med ljudi in zbiratelje, ki cenijo ročno delo.


Patchwork tehnika šivanja ima v ozadju tudi močno tradicijo. V preteklosti so se v izoliranih regijah ženske zbirale v krogu in skupaj prešivale odeje, kar jim je bilo v pomoč pri premagovanju osamljenosti, ki so jo ženske takrat močno doživljale. Ni šlo le za krpanje različnih kosov blaga, ampak tudi za druženje žensk večih generacij, ki so to tradicijo prešivanja prenašale na mlajša dekleta.


Patchwork in quilting sta skozi moje oči poleg tradicije pravo skupinsko delo, kjer prevladuje solidarnost med ljudmi. Vsak posameznik predstavlja bistven pomen, da en kos navadnega blaga spremeni v magično celoto.



bottom of page