top of page
ozadje spletna 1212121.png
Search

Zgodba za imenom znamke končno razkrita

Updated: Apr 11, 2022

Vedno prejmeva toliko vprašanj o tem, kaj pomeni Isydora in od kod ime te znamke pravzaprav izvira. Zato sva se odločili, da tej temi posvetiva posebno objavo, da to enkrat za vselej razjasniva.


Za potrebe razjasnitve te zgodbe, ki stoji za najinim imenom, pod katerim skupaj ustvarjava unikatne patchwork izdelke, se moramo vrniti nazaj, vse do leta 1964. V tem letu, se je nekega večera rodila deklica; imela je sijoče oči in nežno valovite lase. Starši novorojene punčke so se brž odločili, da ji namenijo edinstveno ime, ki ga ni ravno pogosto slišati; Iris.


Iris, eno leto, 1965

Leta so minevala in Iris je s pridom odraščala v ne ravno idiličnem okolju delavnih staršev. Dan za dnem je razvijala svojo ustvarjalno plat, ki je v njej žarela že od malih nog. Iris je odraščala v času, ko je na naših tleh vladal komunizem in veliko dobrin, od hrane do oblačil ni bilo lahko dostopnih. Včasih (ne prepogosto) ji je uspelo v svoje roke dobiti revije, ki niso bile tiste navadne, ampak modne! Služile so ji kot uteha pred resničnim svetom.


Nekega dne se je Iris odločila vzeti stvari v svoje roke. Samozavestno je pripravila škarje, iglo in nit, odhitela proti svoji majceni omari z oblačili in s police vzela široke, vrečaste kavbojke. S pomočjo šiviljskega pribora, ki si ga je prej tako odločno pripravila je hlače prilagodila natančno tako, kot je videla v eni od tistih italijanskih modnih revij.


Naslednjega jutra, ko je hodila v šolo, oblečena v čisto nove kavbojke, si ni mogla pomagati, da ne bi opazila začudenih pogledov na ulicah, kjer je hodila. Kavbojk takšnega kroja, zaradi redkosti v Sloveniji ni bilo mogoče prezreti. S samozavestjo je vstopila v učilnico in dekleta so jo s širokimi pogledi premerila od glave do pet. Nekatere so gledale s presenečenjem, druge z zavistjo. Po petih minutah so se skupinsko zgrnile okoli majhne Iris in z nestrpnostjo spraševale kako ji je uspelo dobiti te noro hude kavbojke! Po napornem zaslišanju sošolk, je Iris predlagala, da preoblikuje kavbojke vsem dekletom v razredu in v šolo na (njej) preprost način vnese nekaj modnega navdiha. Ta podvig je naznanjal priček Irisine ustvarjalne in poklicne poti. Že od malih nog je dobro vedela kakšna bo njena poklicna pot. Skozi vsa leta je potrpežljivo razvijala svoje umetniško izražanje in odprla svoj prvi krojaški atelje.


V tem življenju izražava svojo ljubezen do izjemnih dizajnov in nenavadne ustvarjalnosti, ter, da lahko delček tega, kot darilo, vneseva v vaša življenja.

Tri desetletja in veliko zadovoljnih strank pozneje je Iris opazila upad zanimanja za najem krojača zaradi porasta hitre mode. Napočil je čas za spremembo. Takrat sem sama že zaključila študij arhitekture in skupaj sva se odločili, da stopiva na ustvarjalno poslovno pot. Najprej sva seveda potrebovali novo ime! Po kratkem premisleku, ko sva preizkusili vse različne izpeljanke in besedne sestavljanke, ki si jih lahko človek sploh izmisli, sva prišli do skupnega zaključka, da mora izpeljanka izvirati iz dejanske gonilne in ustvarjalne sile znamke in to je nihče drug kot Iris.


Lucija in Iris, ustanoviteljici Isydora Luxury Silk Art

Tako je nastala Isydora (Izidora), ki je krstno ime Iris. Kaj pa pravzaprav sploh pomeni Isydora? Ime izhaja iz grčije in nosi pomen darila. Midve si to ime razlagava kot nekaj kar nama je bilo podarjeno iz strani višjih sil, da lahko v tem življenju izražava svojo ljubezen do izjemnih dizajnov in nenavadne ustvarjalnosti, ter, da lahko delček tega, kot darilo, vneseva v vaša življenja.


Lucija Zorko

bottom of page